Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
του σχολείου μας!

Ιππική Έκθεση


Η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας είναι ένας θεσμός για την πόλη μας, πανελλήνιας εμβέλειας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στο διάστημα από 15-17 Σεπτεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο η πόλη πανηγυρίζει, λόγω της εορτής των: Σοφίας, Αγάπης, Πίστεως, Ελπίδας στις 17 Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά, ιππική έκθεση, διοργανώθηκε το 1928, με πρωτοβουλία, της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδας. Η έκθεση, είχε, ως σκοπό, την ενίσχυση της αναπαραγωγής ίππων, κατάλληλων για την αγροτική οικονομία. Κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου δεν υπήρξαν εκθέσεις αλόγων. Η ιππική έκθεση επαναλειτουργεί το 1948 και επεκτείνεται, ως διοργάνωση, με τη συμμετοχή, εκτός του Ν. Ηλείας και των νομών Αχαΐας και Ζακύνθου.

Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκμηχάνιση της γεωργίας, οδήγησε, σταδιακά, σε μείωση των αλόγων για αγροτικές εργασίες. Έτσι, μειώθηκε και η συμμετοχή των υποπαραγωγών στην έκθεση. Στο πέρασμα των χρόνων, έγιναν τεράστιες προσπάθειες, για τη διατήρηση του θεσμού, με ριζική αλλαγή του προσανατολισμού και του ρόλου της έκθεσης, ώστε να ξεφύγει από το στενό και ευρύτερο τοπικό περιβάλλον, στοχεύοντας στην πανελλήνια εξάπλωση.

Πλέον, στη έκθεση παρουσιάζονται ίπποι, από όλη την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν και να εξελιχθούν οι ελληνικές φυλές αλόγων, μία εκ των οποίων είναι και η φυλή αλόγων Ανδραβίδας. ? Τα άλογα της φυλής Ανδραβίδας έχουν ύψος ακρωμίου, άνω του 1.50μ-1.60μ. Οι κυριότεροι χρωματισμοί είναι ο φαιός, ερυθροφαιός, ορφνός, ερυθρός, καστανός και ξανθός. Η κεφαλή είναι κανονική, το στήθος μεγάλο και βαθύ. Οι γλουτοί είναι πολύ καλά αναπτυγμένοι, τα άκρα ισχυρά και η ραχιαία γραμμή ελαφρώς κοίλη. Συνήθως τα άλογα της φυλής, φέρνουν άσπρα στίγματα στο κεφάλι και τα πόδια. Τα άλογα της φυλής, είναι κατάλληλα, κυρίως ,για υπερπήδηση εμποδίων. Είναι, κατά κανόνα έξυπνα ζώα, μαθαίνουν εύκολα και έχουν μεγάλη μυϊκή δύναμη.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το άλογο στην Ανδραβίδα, ήταν γνωστό και αγαπημένο ζώο, από τα αρχαία χρόνια. Όταν στην Αρχαία Ολυμπία, ξεκίνησαν οι ιπποδρομίες, ως αγώνισμα, ο Ηλείος Ξενοφών, έγραψε εγχειρίδια, που αναφέρονταν στην ιππολογία. Ένας από τους κύριους λόγους, που επέτρεψαν την εκτροφή αλόγων στην Ηλεία, ήταν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της πεδιάδας, όπου βρίσκεται η πόλη, καθώς επίσης και η μεγάλη αγάπη των κατοίκων της , για το άλογο. Όταν δε, η Ανδραβίδα, έγινε πρωτεύουσα του πριγκιπάτου του Μορέως, άλογα της περιοχής, διασταυρώθηκαν με άλογα των Φράγκων, ενώ, στην τουρκοκρατία, έγιναν διασταυρώσεις με άλογα ανατολικού τύπου. Στον περασμένο αιώνα, έγιναν διασταυρώσεις με αγγλονορμανδικούς επιβήτορες, ώστε να υπάρχει επαρκής παραγωγή αλόγων, για το στρατό. Ανεξάρτητα, όμως, από διασταυρώσεις, τα άλογα της φυλής Ανδραβίδας, διατηρούν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα.

Πηγή: Ιππικός Όμιλος Ανδραβίδας